Chocoladefondue met gezouten karamelsaus

Kaarsjes aan, dekentje om en een chocolaatje erbij: in de herfst is er niets zo lekker dan om aan het eind van een regenachtige dag op de bank te ploffen. En wat is er lekkerder dan met je partner of met vriendinnen te chocoladefonduen? Heerlijk! Op deze pagina deel ik een recept voor chocoladefondue met gezouten karamelsaus. Het recept is ontwikkeld door Meester Patissier Hidde de Brabander.

Chocoladefondue

Heb je al wel eens gechocoladefonduet? Het is echt een aanrader voor tijdens koude dagen! Je smelt chocola en mengt het met slagroom voor een romige chocoladedip. Vervolgens kan je er van alles indopen: koekjes, fruit, marshmallows, wat je maar wil.
Meester Patissier Hidde de Brabander laat zien dat je met een paar simpele aanpassingen je chocoladefondue nog lekkerder kan maken. Hidde heeft jarenlange ervaring als patissier, onder andere bij driesterren restaurants. Dus hij weet hoe je lekkere dingen kan maken!
Hij gebruikt voor de chocoladefondue zowel melk als slagroom in het recept, wat deze chocoladefondue extra romig maakt. Als chocola gebruikte hij Milka, een van de romigste chocoladerepen die ik ken. Daardoor is deze chocoladefondue heel zacht op de tong.

Gezouten karamel saus

Naast Hidde’s basisrecept voor chocoladefondue, deelt hij ook op mijn blog hoe je zelf gezouten karamelsaus kan maken. Deze saus kan je door de chocoladefondue roeren. Zo krijg je de smaak van een karamel-zeezout chocoladereep. Zout, karamel en chocola is een gouden combinatie die erg populair is. Deze saus is echter optioneel, dus je kan ook alleen het basisrecept voor de chocoladefondue maken.

Recept chocoladefondue met gezouten karamelsaus

Ingrediënten voor 2-4 personen

 • 150 gram slagroom
 • 150 gram volle melk
 • 540 gram Milka Alpenmelk chocolade
 • 3 gram fijn zout
 • 6 gram kaneelpoeder

Instructies 

 1. Breng de melk aan de kook. Voeg hier het zout en de kaneel aan toe en meng goed. 
 2. Voeg nu de slagroom toe en verwarm naar ongeveer 40 graden Celsius. 
 3. Smelt de chocolade in een pan en voeg het warme mengsel in vijf gelijke delen aan de chocolade toe door middel van een spatel. 
 4. Serveer warm (in een fondueset als je deze hebt). 

Ingrediënten Gezouten karamelsaus

 • 250 gram witte basterdsuiker
 • 300 gram slagroom
 • 20 gram boter
 • Zout naar smaak

Instructies 

 1. Verwarm een pan. Strooi ⅓ van de basterdsuiker in de pan. Laat dit langzaam smelten (niet roeren). Tot de suiker licht begint te verkleuren (karameliseren). Strooi nu opnieuw ⅓ van de suiker in de pan. Vanaf nu mag je af en toe licht roeren. Herhaal deze laatste stap met de overgebleven suiker.
 2. Wanneer de suiker een mooie karamelkleur heeft, blus je deze in delen af met kleine scheutjes slagroom. Niet te snel, anders gaat het teveel bruisen. 
 3. Haal de pan van het vuur en voeg de boter en het zout toe. Laat de karamelsaus afkoelen.

Je kan de karamelsaus door de chocoladefondue ‘swirlen’.
Serveer je chocoladefondue met dips naar keuze, zoals koekjes, aardbeien, cake en marshmallows.

Klik hier voor mijn recept voor Straciatella Monchou taart.

Article Categories:
Foodie · Sugar Sunday

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..

Anne Travel Foodie