Deze landen hebben een positief reisadvies

Vanaf 15 mei 2021 mogen Nederlanders weer naar een aantal landen/gebieden op reis. Deze gebieden hebben geen code rood of oranje meer, maar code geel of groen. Landen die op het moment van vertrek code geel of groen hebben zijn landen met een positief reisadvies. Als je naar deze landen/gebieden gaat hoef je bij terugkomst niet in quarantaine en geen negatieve testuitslag te laten zien. Op deze pagina deel ik een overzicht van landen met een positief reisadvies. Ik update deze pagina regelmatig, maar check altijd de informatie op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het huidige reisadvies.

Deze pagina is voor het laatst geüpdate op: 16-06-2021.

Landen met positief reisadvies

Hier mag je weer naar toe:

Bulgarije
Corsica (Frankrijk)
Cyprus
Duitsland
Hongarije
Ierland
IJsland|
Italië
Finland
Griekse eilanden (een aantal)
Italië
Kroatië (groot deel)
Liechtenstein
Luxemburg
Malta
Nederlandse Antillen
Oostenrijk
Polen
Portugal en de Azoren
Roemenië
Rwanda 
San Marino
Slowakije
Spaanse eilanden
Thailand
Tsjechië
Zuid-Korea
Zwitserland

Op 15 mei waren allle Griekse eilanden behalve Kreta (en het vasteland van Griekenland) op geel gezet maar even later is daar later toch weer verandering in gekomen. Zo werden de Zuid-Egeïsche Eilanden weer op oranje gezet, om vervolgens op 17 juni weer naar geel gezet te worden. Op dit moment hebben de Zuid-Egeïsche Eilanden dus wél een positief reisadvies, hier horen onder andere Kos, Rhodos en Mykonos bij. Griekse eilanden die ook ‘geel’ zijn, zijn de Noord-Egeïsche Eilanden zoals Lesbos en Samos en de Ionische eilanden waar bijvoorbeeld Corfu en Zakhyntos onder vallen.
Let bij Kroatië op dat regio Sjeverna Hrvatska (inclusief Zagreb) oranje blijft.
De Spaanse eilanden zijn zowel de Canarische eilanden waaronder Gran Canaria en Lanzarote als de Balearen waaronder Ibiza en Formentera.
De eilanden van de Nederlandse Antillen die een positief reisadvies hebben zijn Aruba, Bonaire, Curacao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba.

Veilig voor ons, maar niet voor hen

Er is wat verwarring over het reisadvies naar Noorwegen ontstaan. Het land is namelijk wel als veilig gemarkeerd door Nederland, maar andersom is dat niet zo. Nederlandse reizigers zijn dus niet welkom in Noorwegen, maar reis je vanuit Noorwegen naar Nederland dan hoef je niet in quarantaine. Ditzelfde geld overigens voor Japan, China, Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore en Israël.

Wat betekent dit positieve reisadvies?

Wat betekent dit positieve reisadvies nou precies voor je vakantie?
Als je naar bovenstaande landen/gebieden gaat hoef je bij terugkomst niet in quarantaine en geen negatieve testuitslag te laten zien. 
Je moet wél een negatieve PCR-test laten zien op de heenweg (dus geen GGD test). Dus ondanks het positieve reisadvies moet je je wel laten testen.
Met code: SPOEDTEST10IF krijg je 10% korting op je PCR test bij Spoedtest.nl.

Oranje reisadvies

Bij de landen die op dit moment oranje zijn (vrijwel de gehele rest van de wereld) moet je voor de terugvlucht een negatieve PCR test laten zien die niet ouder dan 24 uur oud is, of een negatieve PCR test van maximaal 72uur oud plus een sneltest van maximaal 24uur oud. Ook wordt geadviseerd om na terugkomst van deze landen in quarantaine te gaan.
Je moet dan dus in het land zelf een PCR test doen. Gelukkig is dat, vooral in toeristische gebieden, goed geregeld en kan je vaak op internet in het Engels alle informatie opzoeken en een afspraak boeken.

Rood reisadvies

Er zijn ook nog een paar landen waar een rood reisadvies geldt. Dit heeft echter in de meeste gevallen niet met Corona te maken maar met de politieke toestand in dat land. Landen waar oorlog of dreiging van oorlog is zijn meestal door het Ministerie van Buitenlandse zaken als code rood aangemeld.

Veranderen positief reisadvies

Het reisadvies naar landen en gebieden kan per dag veranderen. Het is dus lastig om op de lange termijn al iets te boeken omdat je niet weet of het reisadvies nog gaat veranderen. Over het algemeen zijn eilanden redelijk veilig, omdat je daar goed kan controleren wie er binnenkomt. Als iedereen die met het vliegtuig komt een negatieve testuitslag moet overhandigen is er natuurlijk maar heel weinig kans dat er nieuwe besmettingen komen.
Maar zoals gezegd biedt deze lijst geen garanties, dus ik zou adviseren om kort van te voren te boeken of ervoor te zorgen dat je je reis nog om kan boeken.

Corona maatregelen in landen met een positief reisadvies

Dat een land of gebied een positief reisadvies heeft wil niet zeggen dat er daar geen Corona maatregelen zijn. Zo kan het zijn dat je in winkels of op straat een mondkapje op moet of dat er een avondklok is. Op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken kan je het land invoeren waar je heel wil gaan om te zien wat de maatregelen in dat land zijn.

Inspiratie nodig? Klik hier voor al mijn reisblogs.

Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
Travel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..