Graffiti in Tilburg, met street-art route

In mijn thuisstad Tilburg vind je super veel toffe graffiti en andere street-art. Op deze pagina deel ik mijn favoriete kunstwerken die je gewoon gratis kan bekijken in de stad. Ik heb alle werken toegevoegd aan deze Google Maps route zodat je ze allemaal makkelijk terug kan vinden. Hier vind je een overzicht van alle toffe Graffiti in Tilburg, met street-art route.
Mist er nog een werk dat jij heel tof vindt? Laat het me weten in een comment onderaan deze pagina.

Vincent van Gogh

Dit werk is misschien wel mijn favoriete graffiti in Tilburg. Niet alleen omdat ik de kleuren en stijl heel tof vind, maar ook omdat hij gemaakt is door mijn broer! Hij staat bekend als Sneak Art en maakt regelmatig street-art in opdracht. Deze Vincent van Gogh op de Korvelseweg is een ode aan de kunstenaar die in Tilburg heeft gestudeerd.
Let trouwens ook even op het detail bij het huisnummer als je er bent!
LET OP: dit pand wordt binnenkort gesloopt, dus het kan zijn dat het werk er niet meer is als je gaat kijken.

Drie Kinderen

Om de hoek van de Van Gogh graffiti vind je nog een werk van mijn broer Sneak Art. In een tunneltje zie je drie kindergezichten. Ze zijn gebasseerd op kinderen van ondernemers van de Korvelseweg.
Als je van de geometrische stijl van mijn broer houdt kan je ook zijn werk in de Reeshof en in de Vogeltjesbuurt bekijken. Ze staan gemarkeerd op de Google Maps route.

Dolfijnen

Deze dolfijnen kan je, heel toepasselijk, vinden bij de Piushaven. Wat ik vooral mooi vind is hoe je op de dolfijnen kan zien dat ze onder water zwemmen. Het water en de zon-reflectie zijn net echt. Ze zijn gemaakt door Robin Nas, artiest uit Breda.

Octopus

Ook bij de Piushaven maar dan aan de overkant van het water, en meer richting de Piusstraat, vind je ook een street-art werk. Je ziet hier een grote octopus op de muur. De octopus heeft kookgerei vast, wat een verwijzing is naar de horeca die je bij de Piushaven kan vinden. Hij is gemaakt door Erik Veldmeijer.

Til burg 013

This piece isn’t finished yet, but it promises to be a great work of art. On this work you see all the icons of Tilburg. The famous high apartmentbuilding Westpoint, the University and the tower and giant zipper of the Spoorpark. You can find this work in the Hoogvensestraat, at the edge of the city center.

Tilburg-Topia

Dit graffiti werk is super Tilburgs! Je vindt er allerlei Tilburgse referenties op deze muurschildering, zoals een La Trappe biertje, de Piushaven, Westpoint en het reuzenrad van de kermis. Hij is gemaakt door Rubentopia. De Tilburger heeft ook een Instagram account (@tilburgtopia) waarin hij fantasiebeelden van Tilburg maakt door middel van Photoshop.

Koorddanser

Ik stond al zeker 5 minuten naar het werk van Ruben Topia te kijken en toen zag ik pas dit leuke werk. Je vindt deze koorddanser op de balk boven de ingang naar het parkeerterrein naast het werk van Ruben Topia.

Wijnschenker

Op de hoek van de Langestraat en de Wingerdhoek in de binnenstad van Tilburg (om de hoek van bovenstaand werk van Tilburgtopia), vind je dit werk van een kleuter op een hele hoge stoel. Hij schenkt een fles wijn naar beneden op de grond. De street-art is gemaakt door Collectief TecKeL en verwijst naar wijnkelders die daar vroeger in de buurt waren.

Vredesduif

Deze Vredesduif vind je in de Rankenstraat, in het dwaalgebied vlakbij koffie en smoothie bar Mr Morris. Hij is gemaakt door Erik Veldmeier (die ook de Octopus bij de Piushaven maakte) in opdracht van de gemeente. Hij staat sinds voorjaar 2020 op de muur, ter ere van 75 jaar bevrijding in Tilburg. Mooi gesymboliseerd door een vredesduif die door de muur breekt.

Wingerdhoek

En nog een werk gemaakt door Erik Veldmeier in Tilburg. Dit werk vind je in de Wingerdhoek bij de Rankenstraat, vlak achter de Nieuwlandstraat in het centrum van Tilburg. Het is een kleurrijk werk met water op de voorgrond waar je onder andere een papieren bootje en een badeendje ziet. Daarboven zie je onder andere een robot en handen met een kwast en verf.

Hall of Fame

Dit is denk ik, samen met de Van Gogh, de street-art in Tilburg die je het meest terug ziet op Instagram. En ik snap ook waarom; zo’n kleurrijk werk doet het natuurlijk goed op je Instagram feed! De Hall of Fame, waar je dit werk vindt, is een skate baan in de Spoorzone.

Vlaamse Gaai

Ook in de Spoorzone, om de hoek van de Hall of Fame, vind je deze enorme Vlaamse Gaai. Hij is gemaakt door Tom de Meer en hij staat op Gebouw 84 in de Spoorzone. Dit gebouw was voorheen een saai, grijs gebouw. Maar door deze mooie roze Gaai is het een echte eye-catcher geworden.

Stoom013

Nog een werk in de Spoorzone. Naast de Hall of Fame vind je een oude treinwagon die nu dienst doet als koffiezaakje genaamd Stoom013. De street-art die je er vindt is heel toepasselijk. Je ziet een mannetje in een kop koffie die ook nog eens een kop koffie op zijn hoofd heeft.

Kedentische Hoeck

Een van de nieuwere werken op deze pagina is dit grote werk bij de Kedentsche Hoeck die je vindt op de hoek van de Kuiperstraat en de Vredeman de Vriesstraat. Het werk is gemaakt door Collin van der Sluijs. Die los van de uitdaging die zo’n grote muur met zich meebrengt, ook de regen moest trotseren toen hij hem maakte. Op het werk zie je distels, deze verwijzen naar de textielindustrie waardoor Tilburg jarenlang bekend stond. De distels werden gebruikt om textiel te ruwen.

Meisje met Uil

Dit werk wat in oktober 2020 gemaakt is, vind ik echt geweldig. Je ziet een meisje met een uil, en als een soort lint dat rondom hen beide gaat zie je ook een vrouw en een uil. Je kan dit mooie werk vinden vlak achter De Pont Museum, in de Tjeuke Timmermansstraat. Het is gemaakt door Super A.

Koolzaadhof

Het Koolzaadhof was een grauw tunneltje maar is opgefleurd door Tom de Meer. Je vindt dit tunneltje vlakbij de Bredase weg. Ga bij het Chinese restaurant I-Pin-Ke naar links de Klaverstraat in en je vindt het tunneltje met de mooie vogels al vrij snel aan je rechterhand.

Klaverstraat

Vlakbij de vogels van het Koolzaadhof vind je ook een gaaf werk in de Klaverstraat. Het werk is gemaakt door Aziz Lessy. Je ziet een donkere muur met geometrische vormen in sprekende kleuren zoals lichtblauw, turquoise, wit en oranje.

AH XL

Op de parkeerplaats van de AH XL (voor de meeste Tilburgers nog steeds ‘de grote Albert Heijn’), vind je een grote muurschildering. Hij is in juli 2020 geplaatst door Robin Nas, artiestennaam Zenk One. Er zitten leuke verwijzingen in naar films en tv series zoals de Transformers en de Marshmallow man van Ghostbusters.

Textielplein

Deze muurschildering van Joep van Gassel past heel goed bij Tilburg als textielstad en de straatnamen van waar het werk te vinden is. Je vindt deze street-art op het Textielplein, op de hoek met de Dessinateurstraat. Een dessinateur is een patroon ontwerper. Van Gassel maakte dit textielpatroon geinspireerd op bloemen en planten waar vroeger het pigment voor het kleuren van het textiel uit gehaald werd.

Vang je Droom

In Tilburg West, pal naast de Westermarkt heeft street-art kunstenaar Erik Veldmeijer een werk gemaakt wat de dromen van leerlingen van 5 lokalen basisscholen verbeeld. Op de flat op de hoek van de Statenlaan en Westerpark zie je een fantasiebeest met een net waar allerlei dromen van kinderen naar toe stromen. Bovenaan staat toepasselijk: Catch your Dream.

Cafe Zomerlust

Bij Cafe Zomerlust in Moerenburg aan de rand van de stad, vind je deze gave muurschildering in Art Nouveau stijl. Je ziet een vrouw tussen de bloemen met daarboven de naam van het cafe en het logo van Brand bier. Als je deze street-art route loopt, kan je hier mooi pauzeren met een hapje en een drankje.

Pucciniflat

Het is een beetje uit de richting, maar de schildering op de zijkant van de Pucciniflat in Tilburg Noord mag op dit lijstje niet ontbreken. Gemaakt ter ere van het 50 jarig bestaan van Jantje Beton, zie je een jongetje dat bellen blaast. Eronder staat een gedicht van de toen 12-jarige Bobbi Rose. Het kunstwerk is onthuld door Princes Beatrix in 2018.

Drieburcht

Picture by Gijs Franken

Ook in Tilburg Noord, vind je sportcomplex de Drieburcht. Het gebouw heeft deze prachtige muurschildering dat er bijna uitziet als een tatoage. Het is gemaakt door Belgische kunstenaar Jean-Luc Moerman.

Van Gogh vrouwtje

Op de zijkant van een woonhuis aan de Ringbaan Noord is een muurschildering te vinden. Het abstracte werk is een vrouw-figuur met een zonnebloem als hoofd en zonnebloemen op haar rokje. Ze houdt een gieter vast en giet daarmee water in haar voetenbadje. Dit werk is ook van Erik Veldmeijer.

Zebrapad Tuinstraat

In de Tuinstraat vind je 5 grote werken, die samen een zebrapad vormen. Op de 5 stroken zie je de werken van grote kunstenaars. Street artist Banksy bijvoorbeeld. Maar ook pop art kunstenaars Andy Warhol en Roy Liechtenstein. En ook Piet Mondriaan is vertegenwoordigd. Je vindt dit kunstzinnige zebrapad bij de winkel Ollies op de Tuinstraat.
Let op: dit pad is helaas niet meer zichtbaar door slijtage.

Tuinstraat

Ik sluit dit overzicht van street-art in Tilburg af met een kleine verrassing. Je vindt dit werk ook in de Tuinstraat, en er lopen vast tientallen mensen per dag voorbij zonder het op te merken. Ik had het zelf ook nooit gezien, maar mijn broer de street-art kunstenaar, wees me er op. Hij is te vinden op de Tuinstraat bij nr 66. We weten allebei niet wie het gemaakt heeft, dus als je meer informatie voor ons hebt dan horen we het graag in een opmerking hieronder!

Wil je alle werken van deze pagina zien? Gebruik dan deze Google Maps kaart waar alle plekken op staan aangegeven.

Klik hier voor alle Instagrammable plekjes in Tilburg.

Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
Europe · Travel

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..